неділя, 16 грудня 2012 р.

Паління - демократія, чи маніпуляція



Зараз коли в Україні прийняли закон про обмеження для паління: реклами, паління в закладах громадського харчування... Багато людей заговорили про обмеження їхніх прав, нарікати на демократію, що мовляв діє тільки в інтереса більшості, а усі інші не цікаві їй і що мовляв є інші проблеми крім паління.

Чому люди палять?
Напевно, варто справді подумати люди палять через те, що це потреба, задоволення яких необхідне для виживання? Чи можливо є якісь інші причини? Мені здається, що є і інші причини.
Через імідж, який створений навколо паління і людини, що палить, а він таки створений і він загалом позитивний, принаймні багато людей його так сприймає. Так є по багатьом причинам, зокрема, через те, що тютюнові компанії роблять все, щоб він був, а у них купували цих "білих солдатиків". Відповідно, до тих пір поки продавати сигарети буде вигідно (для конкретних людей), їх будь продавати, а люди будуть палити.

Можливо вихід в тому, щоб вводити високі податки на вирощення тютюну для в промислових масштабах та акцизи на ввезення його з-за кордону.

Але як на мене, те що зараз на законодавчому рівні йде боротьба з палінням, це добре і нехай зараз вона дуже однобока, нехай, зараз борються з курцями, подивимось скільки людей, перестануть палити, коли це стане не зручно. Я думаю, що згодом з’являться незручності і у ти хто виробляє тютюн і коли вони будуть на стільки великими, що це стане не вигідно, можна буде говорити про перемогу здорового глузду над економічною доцільністю.
Ті хто вважає,що палити це надзвичайно круто, почнуть самі собі вирощувати тютюн і курити люльки і самокрутки, тоді і буде видно, чи то так варто курити, чи весь культ паління це просто чергова медіа маніпуляція. Я більше сильний до другого варіанту.


Немає коментарів:

Дописати коментар