суботу, 7 грудня 2013 р.

Євромайдан. Вихід з тупіка

Якщо протестувальники заблокують усі установи державної влади це повинно б було привести державу в стан повної недієздатності і як наслідок до відставки усіх керівників, а в подальшому - до люстрації в усіх владних кабінетах. Але чомусь слабо віриться, що наш президент на таке “поведеться”. До того ж це далеко не найпростіший варіант, як на мене є легший.

Під час блокування адмінбудівель протестувальники стоять обличчя до обличчя з міліцією, під Адміністрацією Президента, особливо зі сторони Лютеранської, між ними не більше 5 метрів. Стоячи бік-о-бік, і одні, і інші добре бачать що, опонент не є втіленням всесвітнього зла. Цілком очевидно, що і одні і інші прагнуть кращого життя. Тільки стоять вони по різні боки.
Можливо рядовий міліціонер і хотів би перейти на сторону протестувальників, але тяжкі наслідки йому гарантовані і кожен це розуміє. Звісно є варіант, що усі підрозділи, що несуть службу, мовчки відступлять в потрібний момент, але ймовірність цього дуже мала. Хоча в такому разі нова влада їх зробила б героями. Залишається один варіант: керівництво силових структур дасть потрібний наказ. Для цього з ними треба вести перемовини і робити це повинні люди, які вважають себе лідерами "ЄвроМайдану".
Будь-який правитель може утримувати владу поки в це вірять його піддані. Коли люди перестають вірити в те, що вони повинні коритись рішенням влади, тоді тільки міліція утримує владу в руках формально чинного президента. “Формально” - бо мільйонні протести показують, що влада втратила легітимність і її вже прямо просять піти. Приблизно це ми можемо спостерігати зараз в центрі Києва.
Якщо опозиція і справді прагне перемоги європейських цінностей, усунення бандитської влади і реалізації цього мирним шляхом, то вона просто мусить зараз вести перемовини з силовиками. Підтримка міліції дасть можливість реалізувати усунення влади мирно і швидко, а також допоможе кожному рядовому міліціонеру. Але чи відбувається, щось подібне зараз стане відомо тільки завтра, коли чергові тисячі підуть до Адміністрації Президента.



Немає коментарів:

Дописати коментар